B5A Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar ~ Özar Fidancılık Ve Peyzaj:Bodur Meyve Fidanları,Gemlik Ayvalık Edremit Zeytin Fidanları Süs Bitkile
Özar Fidancılık Ve Peyzaj:Bodur Meyve Fidanları,Gemlik Ayvalık Edremit Zeytin Fidanları Süs Bitkile: B5A Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

29 Temmuz 2009 Çarşamba

B5A Kullanımında Dikkat Edilmesi Gereken Kurallar

B5A KULLANIMINDA DİKKAT EDİMESİ GEREKEN GENEL KURALLAR

B5A,her türlü bitkide ve her türlü tarım şartlarında (klasik kuru - sulu tarım, seralar, topraksız tarım vb.)hem kök gübresi olarak (sonbahar - kış gübresi), hem yaprak gübresi (bahar gübresi) ve hem de ürün veya çiçeklenme öncesi ürün geliştirici olarak (yaz gübresi) kullanılabilir.
Klasik tarımda kök gübresi olarak sonbahar aylarında yapılacak B5A uygulamalarının tüm hububat türlerinde geçerli olmak üzere (Buğday, arpa, mercimek, nohut vb) tohumun toprağa atıldıktan bir ay sonra yapılması önerilmektedir. Çünkü B5A erkenci bir gübredir ve hububatın hızlı çıkmasına neden, hızlı çıkan hububat ise soğuktan daha çok etkilenir. Bu etkiyi ortadan kaldırmak için B5A tohumun toprağa atılmasından bir ay sonra uygulanır.
B5A kullanımında genel olarak aşağıdaki kurallara uyulmalıdır. Daha detaylı bilgiler sonraki sayfalarda verilmiştir. Bütün bu bilgilere rağmen tereddüt edilen konularla ilgili olarak BMR TARIM aranarak bilgi alınmalıdır. Unutmayalım doğru sonuç, ancak doğru uygulama ile alınabilecektir.
1-B5A gün battıktan, toprak soğuduktan sonra (gün batımından 2 - 3 saat sonra) kullanılmalıdır.B5A güneş altında uygulanamaz.
Ancak:
a- Kış aylarında, bulutlu havalarda ( güneşin olmadığı durumlarda), toprak soğukken saat 15 den sonra B5A uygulaması yapılabilir.
b- Yağmurlu havalarda, yağmur yağarken olmak kaydı ile günün her saatinde B5A uygulaması yapılabilir.

2- B5A kökten uygulamalarda 1 kg’ı en az 400 litre, yapraktan uygulamalarda 1 kg’ı en az 800 litre suya karıştırılarak uygulanır.
Ancak sadece kök uygulamalarında geçerli olmak üzere:
a- Toprak ıslak ise 1 kg B5A 200 litre su ile karıştırılarak kullanılabilir.
b- Sabah çiğ düşen mevsimlerde, toprak soğukken 1 kg B5A 200 litre su ile karıştırılarak kullanılabilir. Bu durumda uygulama çiğ düşmeden önce yapılmalıdır ve sadece kök uygulamalarında yapılabilir. Yaprak uygulamalarında bilakis su miktarı ikiye katlanır. Çünkü B5A son derece etkili bir gübredir ve az su ile kullanımda yaprak kenarlarında yanmalara neden olabilir.

3- B5A kullanılırken karışım tankları mutlaka deterjanla (mümkünse arap sabunu) yıkanıp bol su ile durulandıktan sonra B5A konularak sulandırılmalı ve karışım hazırlanmalıdır.

4- B5A asla ilaçlı tohum, tarım ilacı ve kimyasal gübre ile birlikte kullanılmaz. İlaçlı tohum, tarım ilacı ve kimyasal gübre kullanımından 10 gün önce veya 10 gün sonra B5A kullanılabilir.

5- B5A yanmamış hayvan gübresi ile birlikte veya yanmamış hayvan gübresi kullanılan alanlarda kullanılamaz. Usulüne uygun olarak yakılmış hayvan gübresi kullanılan alanlarda hayvan gübresi kullanımından 10 gün önce veya 10 gün sonra B5A kullanılabilir.

6- B5A dan istenilen sonucun alınabilmesi için sulu tarlalarda ya sulama sonrası veya sulama sırasında, kuru tarlalarda yağmur sonrasında toprak ıslak veya nemli iken, seralarda ve damlama sistemli tarlalarda tesisat temizlendikten sonra ve sulama periyodunun orta kısmında uygulama yapılmalıdır.

7- B5A klorlu şebeke suyu ile kullanılamaz. B5A kaynak - kuyu suyu ile kullanılmalıdır.B5A tuzluluk açısından 5 guruba ayrılan sulardan ilk üç kalitedeki sular ile kullanılmalıdır.

8-
B5A yapraktan uygulamalarda döllenme döneminde kullanılmaz.

9-
Tuzluluk (sodyum klorür) oranı yüksek topraklarda B5A yeterli etkiyi göstermez.

10- B5A uygulanan tarlalarda, bahçelerde, seralarda ve her türlü yeşil alanlarda, bitki yaprak renkleri koyu yeşil yerine açık yeşile dönüşecektir. Bu açık yeşil renk B5A kullanımı ile yapraklardaki tüm solunum bazlarının açıldığını ve çalışmaya başladığını gösterdiği için endişe edilmemelidir. Organik ürünler sentetik kimyasal ürünlere göre daha açık renkte olurlar. Bu normal bir durumdur. Ürün hasadında gerek verimlilik ve gerekse ürün kalitesi olarak B5A ‘ nın farkı ortaya çıkar.


B5A 1 Kilogram Fiyatı:60 TL (Kargo Hariç)

B5A Yarım Kilogram Fiyatı:30 TL (Kargo Hariç)

B5A Sıvı Organik Gübre siparişi için:

Arif Arslan
Orman Mühendisi

Özar Fidancılık ve Peyzaj

Tel:0536 966 36 09
0506 659 76 96

Adres:Adnan Menderes Mah. Atatürk Cad. Sanayi Kavşağı No:2 Merkez/Osmaniye

0 yorum: