Pepino (Papino) Yetiştiriciliği Hakkında ~ Özar Fidancılık Ve Peyzaj:Bodur Meyve Fidanları,Gemlik Ayvalık Edremit Zeytin Fidanları Süs Bitkile
Özar Fidancılık Ve Peyzaj:Bodur Meyve Fidanları,Gemlik Ayvalık Edremit Zeytin Fidanları Süs Bitkile: Pepino (Papino) Yetiştiriciliği Hakkında

21 Ağustos 2009 Cuma

Pepino (Papino) Yetiştiriciliği Hakkında

PEPİNO NEDİR?

Anavatanı GüneyAmerika ülkelerinden Peru olduğu bilinen pepino,Dünya'nın değişik bölgelerinde üretimi yapılan pepino çeşitleri Schmiat,Kavvi,Suma,Asca,Gald,Golden,Litestipe,Miski ve Comeraya'dır.Ülkemizde üretimi yapılan pepino çeşidi ise Miski çeşitidir.Pepino kavun,muz,ananas aromalı olup tat olarak bu üç meyvenin yansımasını veren bir tatdır.Meyve eti sulu ve kabuklu olup meyveleri partenokarpik oluştuğundan meyve içerisinde belirgin biçimde tohum bulunmamaktadır ve meyvesi tümüyle yenilebilmektedir.Pepino doğal ortamda çok yıllık üretim sonuna sahip olduğu halde,ekonomik anlamda tek yıllık üretim tercih edilmektedir.Meyve ağırlığı anavatanı olan Peru'da 250-400 gram'a kadar çıkabiliyor.Ama bizim yaptıgımız denemeler sonucu bu bitki bizim ülkemizde özellikle karadeniz bölgesinde 130 grama kadar çıkmaktadır.İdeal olan ve tercih edilen ise 150-600 gram arasındaki meyvelerdir.

Panama,Perü,Kolambiya ve Şili'de doğal ortamda yetişir.Bugün dünyanın birçok ülkesinde pepino yetiştirilmektedir.Yenizellanda dış pazarlarda ürünü tanıtarak pazarlanmasına öncülük etmektedir.Hatta dünya piyasasında söz sahibidir de diyebiliriz.Pepino'nun Akdeniz ülkelerinde de yetiştirilmesine başlanmıştır.Karadeniz Bölgemizin tüm kıyı şeridinde pepino yetiştirilebilmektedir.Bölgenin sıcaklık değerleri ve nem oranı bitki için son derece elverişlidir.Bitki suptropikal olduğu için aşırı sıcağı sevmediğinden dolayı Akdeniz Bölgemizde serada,Karedeniz Bölgemizde ise açık alanda daha verimli olmaktadır.Sıcaklık 15-25 C ve %60-80 oransal neme sahip alanlarda en kaliteli meyve elde edilir.Ancak sıcak-kurak ve soğuk hava koşullarına oldukça duyarlıdır.Suyu çok sever yaz aylarlarında haftada en az 2-3 kez sulanması gerekir.
Yaptığımız incelemelere göre bitki yağmurlama sulama yapıldığında meyvelerin üzerinde kalan su zerrecikleri güneşte meyveye zarar veriyor.Onun için en ideal sulama damla sulama olmaktadır.

Pepino üretimi yapan bir üreticimiz.



PEPİNO'NUN YETİŞTİRİCİLİĞİ


Çok yıllık çalı formunda büyüyen pepino bitkisi tohumdan üretim şansı çok az olan bir bitkidir. Kolay köklenme şansına sahip olması nedeniyle üretimi genellikle çelik ile yapılmaktadır. Ticari anlamda pepino çelikle çoğaltılır. Elde edilen çelikler torf veya bahçe toprağında hazırlanan çoğaltma ortamında yarıya kadar toprağa sokulurlar. Suyu çok sevdiğinden dolayı sık sık sulama yapılır. Köklendirme ortamı 15°C nin altında olmamalıdır. İdeal ortam 18-23°C sıcaklık ve %80-90 nem içeren ortamlarda daha iyi köklendiği tespit edilmiştir. Karadeniz bölgesinde hava koşullarını da dikkate alarak nisan ayı itibarı ile açık alanda dikilmeye başlanabilir. Bu durumda en verimli ve en kaliteli ürün elde edilebilir. Bizim yaptığımız araştrma ve denemelerimize göre Pepino bitkisi ticari anlamda yapıldığında işçiliği en aza indirmek ve verimi yüksek rekolteye çıkarabilmek için dikimden önce yerin hazırlanması ve sıra üzeri tel çekilmeli ideal olan sıra arası 90-100 cm fide arası 45 cm dir. Fideyi sırığa bağladığınızda budaması ve bakımı çok zor ve zaman alıcı olmaktadır. Biz ülkemizde ilk ve tek olarak açık alanda 5000 kök diktik. Yaptığımız çalışmalar bunun sırıkta çok zor olduğunu ve aynı zamanda zaman israfı iş gücünden kayıp bu da budama yetiştirilemeyince meyve kaybı demek oluyor. Fideyi kökte üç adet bırakıp iple beraber tele kaldırdığımızda sadece bitkinin gövdesini iple sarıp tele bağlıyoruz meyveyi tekrar bağlamaya gerek kalmıyor.Sırıkta olunca bir kişi günde en fazla 50 fide temizleyebilirken ipte olduğu zaman en az 700-800 fide temizleme yapabilir. Bu da bir kişinin söylediğimiz şartlarda dikim yapınca 1500-2000 fideyi tek başına yapabilir. 1000 m² alana ticari anlamda 2200 fide dikilmektedir. Bunun getirisi ise tam anlamıyla budama yapılır, sulama zamanında ve yeterli derecede olur ise normal şartlarda en asgarisi her bir fide 5 kg meyve verir. Bu da dönümünde en az 11 ton gibi bir rakam olur. Bitki aşırı ilaç ve gübre istememektedir. Eğer mümkünse ilk dikimde fide diplerine yanmış hayvan gübresi konulursa çok daha verimli olur. Zararlılardan bitkinin yaprağında bazen patates böceği görülebilir, yapraklarda bazen de yaprak biti olabilir bunlar için kullanılan diğer sebzelerdeki ilaçların aynını tatbik edebiliriz. Bitki salkım halinde çiçek açar 1-20 arası olduğu gibi genelde12 çiçek açar bunun bir kısmını atar bir kısmını ise meyve bağlar. Salkımda meyveler fındık ile ceviz büyüklüğüne ulaşınca üçten fazlasını kesersek daha verimli ve kaliteli meyve elde ederiz. Budama önce alt yapraklarla yan koltuklar alınır. Birinci çiçekten sonra sadece koltuklar alınır yapraklar ise bırakılır. Aşırı güneş olduğu zaman çiçek dökme olabilir. Ama çok kısa zamanda iyi budanıp güneşten gereği kadar faydalanırsa çok verimli olur ve istenilen sonuç alınabilir. Güneşten gereği kadar ışık alan meyvenin üzerinde mor çizgiler oluşur. Mor çizgiler ve morluk ne kadar oluşursa meyve de o denli tatlı olur. Mor çizgiler olmadan kopartıldığında, normal ortamda bekletilirse mor çizgiler belirir ve meyve tatlanır. Bu özelliği sayesinde de uzun zaman çürümez. Meyve zedelemeden hasat edilir ve doğal ortamda iyi muhafaza edilirse 2-3 ay çürümeden muhafaza edilebilmektedir. Serin ve gölgeli ve hatta budaması tam yapılmamış yerlerdeki meyveler sarı renkte ve çizgisiz aynı zamanda tatsız olur. Meyve mor çizgili ve sarı renkte oldumu hasatı geciktirilmemelidir. Hasatın geciktirilmesi meyvede şeker oranını artırdığı gibi meyve üzerinde koyu kahverengi lekeler oluşmasına ve böylece meyve kalitesinin bozulmasına neden olmaktadır. Bu kahverengi benekler üzerinde daha sonra Alternaria sp. Etmenleri oluşmakta ve ürün pazar değerini yitirmektedir.


Hasat Zamanı

Fideyi diktikten iki ay sonra meyve hasatına başlanmaktadır.Meyvenin %92.si su olduğunda çok hassas davranmak gerekir.Meyve kopartılmadan bahçıvan makası ile kesilerek alınmalı,taşıma ve kovalamada meyvelerin birbirlerine zarar vermeleri engellenmeli ambalajlama itina ile yapılmalıdır.Dikimden iki ay sonra başlayan hasat ısının 5 C 'nin altına düşene kadar meyve hasatı devam eder.Buda meyve bir defa değil ilk hasattan sonra peyder pey devam eder.Hasat edilen meyveler dayanıklılık bakımından ilk hasat meyveleri 15-20 gün dayanır.Sonra bu süre hasat mevsimi uzadıkça uzar.Son hasatlar normal ortamda 3-4 ay dayanır buda meyvenin dayanıklılığını ve ticari yönünü cazip hale getiriyor.Diğer meyvelere kıyasla daha fazla dayandığı için ekstra bir masrafa gerek kalmadan üretici malını masrafsız olarak pazarlayabilir.


Fideler topraktaki kök araları 45 cm olarak ayarlanır.Yerden 160 cm yüksekte olan fiber tok ise 15 cm ara ile bir kökten üç dal bırakılır biri dik olarak yukarı,diğer ikisi ise 15 cm aralıkta yanlara bağlanır.Böylece hem bakım,budaması çok kolay olur.Hemde havasilkilasyon güzelce sağlanmış olur.



PEPİNO 'NUN FAYDALARI

100 gr. Pepino'da
92 gr su
5,7 gr şeker
%5,6 suda çözünebilen kuru madde
%0,1-0,4 Protein
%0,1 yağ
111 mgr. Potasyum
112 mgr. C Vitamini
13 mgr. Kalsiyum
13 mgr. Fosfor
2,6 mgr. Sodyum
3,1 mgr. Magnezyum
1,2 mgr. Klor
1 mgr. Demir


Pepino'nun iyi geldiği hastalık türleri:

Yapılan araştırmalar pepino'nun çizgilenip sararmamış olanları,yani tam olgunlaşmamış olanları şeker hastalığına çok iyi gelmektedir.Onun için şeker hastalarının tam olgunlaşmamış olanlarını tüketmeleleri tavsiye edilir.

Hastalıklar olarak:

Eklem romatizmasına iyi gelir.
Çocuklarda kemik gelişimine yardımcı olur.
Hemofili hastalığına iyi gelir.
Kolestole iyi gelir.
Kansızlık hastalığına iyi gelir.
İdrar yolları enfeksiyonuna iyi gelir.
Solunum yolları enfeksiyonuna iyi gelir.
Bol miktarda A.B ve C. Vitamini içerir.
Kalp krizine karşı koruyucu etkisi vardır.
Böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı olur.
Kanser hücrelerini yok etme özelliğine sahiptir.
Dalak yetmezliğine iyi gelir.
Bağırsak kanserine iyi gelir.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelir.Yemeklerden sonra tüketildiğinde soda etkisi yapar ve hazmı kolaylaştırır.
Kilo problemi olan kişilerin rahatlıkla tüketebileceği bir diet meyvesidir.

PEPİNO'NUN TÜKETİMİ

Meyve olarak
Reçel olarak
Marmelat olarak
Meyve Suyu olarak
Pepino Suyu ( Acılı-Acısız)
Cacık
Salatalarda
Yaş pastalarda
Pepino tatlısı
İlaç sanayinde
Kozmetik sanayinde



PEPİNO'NUN ÇOĞALTILMASI


Çok yıllık çalı formunda büyüyen pepino bitkisi literatürdeki bilgilere göre 15-25 °C lerde %70-80 nem oranı olan bilgilerde yetiştirilebilmektedir.Ticari amaçla tek yıllık olarak seçme anaçlık bitkilerden alınan ve kiklendirilen çeliklerden fide yetiştirilir.Çelikler 7-10 cm boyunda kesilir.Bu kesme işlemi Şubat - Mart ayında yapılır.Torf veya temiz bahçe toprağı karışımı ile fidelikte köklendirilen çelikler Nisan ayına doğru 10-15 cm boyunda fide olur.Uygun hava şartları gelince hazırlanmış olan yerlere fideler dikilir.



Papino hakkında daha fazla bilgi ve Papino Fidanı temin etmek (Satın Almak) için bize ulaşın...

Arif Arslan
Orman Mühendisi

Özar Fidancılık ve Peyzaj

Tel:0536 966 36 09
0506 659 76 96

Adres:Adnan Menderes Mah. Atatürk Cad. Sanayi Kavşağı No:2 Merkez/Osmaniye

0 yorum: