Fide Yetiştiriciliğinde ( Fidecilikte) B5A Kullanımı ~ Özar Fidancılık Ve Peyzaj:Bodur Meyve Fidanları,Gemlik Ayvalık Edremit Zeytin Fidanları Süs Bitkile
Özar Fidancılık Ve Peyzaj:Bodur Meyve Fidanları,Gemlik Ayvalık Edremit Zeytin Fidanları Süs Bitkile: Fide Yetiştiriciliğinde ( Fidecilikte) B5A Kullanımı

29 Temmuz 2009 Çarşamba

Fide Yetiştiriciliğinde ( Fidecilikte) B5A Kullanımı

FİDE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE (FİDECİLİKTE) B5A KULLANIMI

B5A uygulaması yapılan fidelerde, fide kök ve boy gelişimlerinde diğer gübre uygulamalarına göre önemli farklılıklar gözlemlenmiştir. Fide yetiştirilecek fideliklere B5A uygulandığında,fideler daha erken çıkmakta, fide köklerinde ve fide boylarında, B5A uygulaması yapılamayan fidelere göre olumlu yönde fark (fazlalık) gözlemlenmektedir.. B5A kök ve fide boyu gelişimini fevkalade hızlandırmaktadır. Ayrıca B5A uygulaması yapılan fideler, B5A kullanılmayan fidelere göre soğuğa ve sıcağa karşı daha mukavemetli (dayanıklı) olmaktadır.
Ülkemizde fideciliğin standart bir üretim şekli yoktur. Büyük fideliklerde, modern, teknik ve standartlara uygun fidecilik yapılırken,ilkel usullerle ve gerekli teknik donanıma sahip olmayan bir çok fidelik de mevcuttur. Aşağıda, ülkemizdeki tüm uygulama şekilleri dikkate alınarak B5A’nın fidelikler de uygulaması anlatılmaya çalışılmıştır. Buna rağmen uygulama ile ilgili tereddüt edilen noktalarda şirketimiz ile irtibat kurulması önerilmektedir.
Tüm fideliklerde tohumlar ilaçlı ise can suyu ile birlikte B5A verilmez. İlaçlı tohum kullanılan fideliklerde ( ki genel olarak fideliklerde ilaçlı tohum kullanılmaktadır), tohum dikiminden 10 gün önce B5A’nın 1 kg’ı en az 400 litre su ile karıştırılarak, gün batımından 2 saat sonra, toprak soğukken uygulanması, ve10 gün sonra tohumun dikilmesi önerilir. Şayet fidelikte sterlize edilmiş toprak kullanılmış ise B5A uygulaması tohumun toprağa dikilmesinden 10 gün sonra yapılmalıdır. Çünkü, toprağı sterlize etmek amacı ile kimyasal maddeler veya tarım ilaçları kullanılmış olabilir.B5A ‘nın fideliklerde ikinci uygulaması, ilk uygulamadan 20 gün sonra yapılmalıdır.
Fideliklerde yapılacak B5A uygulamalarında fidelikte sulamanın hangi şekilde yapıldığı dikkate alınarak, toprak analizinde organik madde oranı ne olursa olsun 1 kg.B5A 3000 metre kare alana uygulanmalıdır.
Damlama sulama sisteminde damlama boru şebekesi ile gübre tankının deterjanla temizlemesine ve temiz su ile durulandıktan sonra B5A uygulanması yapılmasına özellikle dikkat edilmelidir. Damlama sulama sistemlerinde damlama sisteminin gübre tankına tankın alabileceği kadar su doldurulup içerisine (1 kg.B5A 3000 metre kare alana kullanılacak şekilde ) B5A konularak uygulama yapılabilir. Damlama sisteminin istasyonları örneğin 4.500 metre karelik ise bu istasyonun gübre tankına 1.5 kg B5A konulacak ve bu istasyon, (yani 4.5000 metre karelik alan) gübrelenecektir. Şayet istasyon 30.000 metre karelik bir alan için yapılmış ise, bu istasyonun gübre tankına 10 kg B5A konulup üzerine su doldurulduktan sonra 30.000 metre kare lik istasyonun gübrelenmesi sağlanmış olur.
Spring ve yağmurlama sistemlerinde ise sistem ana borusu önüne konulan ve gübreleme ve ilaçlama amacıyla kullanılan tank iyice deterjan ile temizlendikten ve durulandıktan sonra (1 kg B5A 3000 metre kare alanda kullanılacak şekilde) belirlenen miktarda B5A bu tank içerisine konulur ve tankı dolduracak kadar su ilave edilerek yukarıda belirlenen alan için uygulanır. Örneğin uygulama yapılacak arazideki sulama şebekesi 14.000 metre kareyi sulamaya göre çekilmişse, bu sistemin gübreleme tankına 4 kg 660 gr B5A konulup üzerine su ilave edilip arazi bir müddet sulandıktan ve toprak ıslandıktan sonra, gübre tankının vanası açılıp sipring sistemine gübre verilir ve gübreleme işlemi yapılır. Burada önemli olan husus, gübreleme işleminin sulamanın son dakikalarına bırakılmayıp, sulama başlayıp toprak biraz ıslandıktan sonra (örneğin 15 dakika sonra) B5A’nın sistemine verilmesi ve üzerine tekrar su verilmesidir. Her istasyon için bu uygulama tekrar edilmelidir.
B5A uygulaması mutlaka gece, gün battıktan 2 saat sonra ve toprak soğukken yapılmalıdır. İdeal uygulama saati 22 dir.
Fide satışa sunulduktan sonra, fideyi alan üreticilere, fide diktikleri tarlalara veya seralara, can suyu ile birlikte B5A uygulaması yapılası tavsiye edilmelidir. Çünkü bu fidelerin satışından sonra fideyi alan üretici fideyi toprağa diktiğinde can suyu ile birlikte B5A uygulaması yapılırsa, fidenin toprağa adaptasyon süresi olağanüstü kısalacaktır. Bu da ürünün erken alınmasını sağlayacaktır.



B5A 1 Kilogram Fiyatı:60 TL (Kargo Hariç)

B5A Yarım Kilogram Fiyatı:30 TL (Kargo Hariç)

B5A Sıvı Organik Gübre siparişi için:

Arif Arslan
Orman Mühendisi

Özar Fidancılık ve Peyzaj

Tel:0536 966 36 09
0506 659 76 96

Adres:Adnan Menderes Mah. Atatürk Cad. Sanayi Kavşağı No:2 Merkez/Osmaniye

0 yorum: