Çiftçilerimiz Tarafında Bilinmesi Gerekenler ~ Özar Fidancılık Ve Peyzaj:Bodur Meyve Fidanları,Gemlik Ayvalık Edremit Zeytin Fidanları Süs Bitkile
Özar Fidancılık Ve Peyzaj:Bodur Meyve Fidanları,Gemlik Ayvalık Edremit Zeytin Fidanları Süs Bitkile: Çiftçilerimiz Tarafında Bilinmesi Gerekenler

29 Temmuz 2009 Çarşamba

Çiftçilerimiz Tarafında Bilinmesi Gerekenler

AŞAĞIDAKİ KONULAR ÇİFÇİLERİMİZ TARAFINDAN MUTLAKA BİLİNMELİDİR.



1-B5A kullandığınız yeşil renkli, özellikle marul, salatalık pırasa, ıspanak, pancar, soğan, sarımsak vb. gibi ürünlerinizin rengi, kimyasal gübrelilere oranla daha açık yeşil gözükecektir.B5A kullanıldığında ürünlerinizde görülen bu yeşil renkler, ürünlerinizin doğal, kimyasalsız, gerçek renkleridir. Tüm organik ürünlerde renk böyledir ve bu bir sorun değildir. Bu durum sizi endişeye düşürmemelidir. Ürün kaliteniz düşmez, bilakis ürününüz çok daha taze görülecek, daha dayanımlı olacak (raf ömrü daha uzun), kimyasal gübrelilere oranla çok daha lezzetli olacak ve verimi oldukça yükselecektir. Sentetik kimyasal gübre devri başlamadan önceki ürün renklerini açık, gerçek yeşil renkler, yani B5A kullanıldığında görülen renkler olduğunu bilmelisiniz.
2-B5A kullandığınız hububatta (buğday, mercimek, arpa, nohut vb.) erken çimlenme gözlemleyeceksiniz. Buna rağmen,B5A kullandığınızda kardeşlenmeye sentetik kimyasal gübreye göre daha geç geçilebilir. Bu,B5A kullanılan ürünlerde kök çalışmasının cemreler düşene kadar devam ettiğini gösterir. Tüm organik ürünlerde bu durum bu şekilde gözlemlenir. Bu durumda,B5A kullandığınız tarlanızdaki bitki köklerini sentetik kimyasal gübre kullanılan tarlalardakiler ile mukayese ediniz. Çok büyük bir ihtimalle B5A kullanılan tarladaki ürün kökleri çok daha kuvvetli olacaktır. Kök gelişiminde bir sorun yoksaB5A’yı doğru dozda ve doğru şekilde kullandı iseniz, anız yakmadıysanız, saplı kesim yaptıysanız, bu kullanım kılavuzunda açıklanan ‘tarımda yapılan yanlışlıkları’ yapmadıysanız endişe etmenize gerek yoktur.B5A’yı bahar gübresi olarak ikinci kez ve usulüne uygun olarak kullanınız. Toprağa cemrenin düşmesi ile birlikte B5A kullanılan tarlalarda kardeşlenmeler başlayacaktır. O zamana kadar kök gelişimini tamamlamış ve kökünü güçlendirmiş olan bitki, kuvvetli kökleri sayesinde çok daha iyi beslenerek,tanelerin daha dolgun,verimin ve ürün kalitesi daha yüksek olmasını sağlayacaktır..
Ürünlerin yüksek dozda kimyasal gübre kullanılarak erken kardeşlenmeye geçmesini sağlamak, yeterli kök gelişimi sağlamamış, kökü yeterince gelişmemiş hububatta sapın çoğalması ama tanelerin yeterince gelişmemesi anlamına gelebilir. Doğrusu, her ürünün kendi tabii ortamında, kendi tabii seyrinde ve hızında gelişmesini tamamlamasıdır.
3-B5A gündüz, toprak sıcakken kullanıldığında istenilen sonucu asla alamayacaksınız.
4-Toprakta tuzluluk oranının yüksek olduğu yerlerde, bitki kök derinliğinin tuzlu su seviyesine indiği seviyelerde B5A etkisiz kalır. Çünkü tuzlu su, kılcal kökleri tıkayarak bitkinin beslenmesini önler. Özellikle deniz kenarındaki bölgelerde, denizin sahillerdeki yer altı suyuna çok büyük bir baskısı vardır. Serayı yaptığınız yerin yanına 1.5 (bir buçuk)metre derinliğinde bir çukur açarak burada tuzlu deniz suyunun etkisi olup olmadığını kontrol ediniz. Şayet bu mesafede deniz suyu etkin ve baskın ise seranızı yapacağınız yeri değiştiriniz veya seranıza tuzsuz toprak taşıyarak 1.5 metre derinliğin tuzsuz toprak olmasını sağlayınız. Bu durum B5A için değil, tüm gübreler için mutlak zorunluluktur. Aksi halde 1.5 metreye ulaşan bitki kökleri tıkanacak ve asla o seradan istenilen verimi alamayacaksınız.
Kullanım suyunuzu mutlaka analiz ettiriniz ve özellikle tuzluluk durumu hakkında bilgi sahibi olunuz. Şayet kullanım suyunuz tuzluluğun azlığı açısından birinci kalite (içilebilir nitelikte),ikinci kalite ve üçüncü kalitede ise kullanınız. Üçüncü ve dördüncü kalite suları seralarınızda, bahçelerinizde, ağaçlarınızda kullanmayınız.
Tarım ancak bilinçli yapılırsa insana gelir sağlayan bir konudur.
5-‘Yoğun tarım ilacı ve kimyasal gübre kullanımı sonucu topraklarımız verim açısından değeri 5 den 2 ye (100 puandan 40 puana) düşmüştür.’ (Hayrettin KARACA-TEMA vakfı Başkanı’nın 11 Şubat 2009 ulusal bir televizyon kanalındaki konuşmasından alınmıştır.)
Tarım ilacı, hastalık veya zararlı ortaya çıkmadan, belirtileri görülmeden, belirtileri belli bir aşamaya gelmeden, ziraat mühendisine sormadan kullanılamaz. Tarım ilacı, komşu kullandı diye kullanılmaz. Tarım ilacı alışkanlık olmuş diye kullanılmaz. Tarım ilacıda tıpkı insanların kullandıkları ilaçlar gibi gerektiğinde, uzmanın görüşü alınarak, gerekli dozda ve usulde kullanılır. Aksi halde toprağı küstürebilir, öldürebilirsiniz. Şeyh Edebali :Toprağı küstürmeyin,toprağa küsmeyin’ demiyor mu?



B5A 1 Kilogram Fiyatı:60 TL (Kargo Hariç)

B5A Yarım Kilogram Fiyatı:30 TL (Kargo Hariç)

B5A Sıvı Organik Gübre siparişi için:

Arif Arslan
Orman Mühendisi

Özar Fidancılık ve Peyzaj

Tel:0536 966 36 09
0506 659 76 96

Adres:Adnan Menderes Mah. Atatürk Cad. Sanayi Kavşağı No:2 Merkez/Osmaniye

0 yorum: