Hurma Yetiştiriciliği Hakkında ~ Özar Fidancılık Ve Peyzaj:Bodur Meyve Fidanları,Gemlik Ayvalık Edremit Zeytin Fidanları Süs Bitkile
Özar Fidancılık Ve Peyzaj:Bodur Meyve Fidanları,Gemlik Ayvalık Edremit Zeytin Fidanları Süs Bitkile: Hurma Yetiştiriciliği Hakkında

31 Temmuz 2009 Cuma

Hurma Yetiştiriciliği Hakkında

Hurma (DYOSPYROS KAKİ) Yetiştiriciliği


Yurdumuzda Trabzon hurması diye de bilinen meyvenin biride ‘ Oriental persimmon’ türü vardır. Ağaçların meyveleri olgunlaşınca tatlı, sulu ve nefistir. Ayrıca yapraklarını döken ağacın, güz sonunda ağaçta kalan meyvelerinin görünüşü de güzeldir.


Hurma ağacının -18 C derecesi soğuklara dirençli olması, çöl ikliminde dahi gelişmesi geniş uyarlığını ifade etse de, aşırı iklim uçlarında meyve vermez.

Hurma meyveleri iki değişik tat özelliği gösterir, sert meyveler, kendi kendine olgunlaşıp, yumuşamadan yenirse, ağzı burar, yutulamaz, boğazı yakar, sevilmez. Diğer tür, yumuşak olup, yumuşayınca yenilir. Güzün olgunlaşan sert hurmaları, don ve soğuklar yumuşatıp olgunlaştırır.





Çeşitleri

Hachiya
Fuyu
Chocolate
Tamopan
Tanenashi





Tarım Uygulamaları

Drenajı olmak kaydiyle oldukça değişik topraklarda gelişebilir. Üst kökleri yaygın olan hurma ağacı için genişçe bir çukur hazırlamak lazımdır.

Azotlu gübresini yeterli vermek gerekir. Gübreyi kış sonunda veya bahar başında, ölü mevsimde vermek lazımdır. Aşırı azot meyve dökülmesini hazırlayabilir. Bilinen azotlu gübreler bu iş için uygundur; ağaca dengeli besin yeterlidir. Kurağa daha dayanıklı olmakla beraber, hurmayı normal olarak sulamak yeterlidir.

Hastalık ve haşerelere çok dirençlidir. Genel bakım kafi sayılır. Kendi kendini döller ve aşılanır.

Budama için aşırı bir isteği yoktur. Aşırı dalların, uçların alınması yeterlidir. Meyvelerini cari yılın gelişen sürgünlerinde çoğunlukla oluşturur, Dışa dönüktürler meyveleri. Meyvelerini seyreltme istemez. Fakat aşırı yükle dalların kırıldığı olur. Bazen meyvelerini direklerle desteklemek gerekir. Kaplarda bodur türleri budamayla elde edilebilir. Şekil verilebilir, uysaldır.





Hachiya türü hurma soğuk depoda 1 ay kadar saklanabilir; Fuyu türü ise aylarca saklanabilir. Çok düşük ısıda hurmanın tadı gider, macun kıvamını alır. Meyvesini kurutmak da mümkündür.




Hurma için daha fazla bilgi ve Hurma Fidanı temin etmek için bize ulaşın...

Arif Arslan
Orman Mühendisi

Özar Fidancılık ve Peyzaj

Tel:0536 966 36 09
0506 659 76 96

Adres:Adnan Menderes Mah. Atatürk Cad. Sanayi Kavşağı No:2 Merkez/Osmaniye

0 yorum: