SERALARDA B5A KULLANIMI
Aşağıda 1000 metre karelik bir serada B5A kullanımı detaylı olarak verilmektedir:
a- B5A’nın kökten uygulaması
Seralarda fideler toprağa dikildikten sonra, nematod mücadelesi yapılır.
Şayet fide dikiminden sonra nematod mücadelesi yapılmış ise 10 gün sonra, şayet nematod mücadelesi yapılmamış ise fide dikiminde can suyu olarak ½ kg (yarım kilogram) B5A, deterjanla sünger veya fırça kullanılarak ovalanıp temizlen ve temiz su ile durulanan ilaçlama - gübreleme tankına ( gübre sulandırma fıçısına ) konularak üzeri su ( kuyu veya kaynak suyu kullanılmalıdır, klorlu şebeke suyu değil ) ile doldurularak 200 litreye tamamlanır. Şayet gübre tankı 200 litreden daha küçükse gübre tankının tamamı su ile doldurulmalıdır.. Temizlenmiş olan damlama şebekesinden bir müddet sadece su verildikten sonra ( yani fide kökleri biraz ıslandıktan sonra ) gübre tankının vanası açılıp B5A verilir ve üzerine yine biraz su verilir. Bu, seradaki ilk uygulamadır.
Bu uygulama öncesinde uygulamaya hazırlık olarak, sulama ( damlama ) sisteminin filtreleri dâhil olmak üzere, tüm ara ve tali borulara iki saat su basılarak damlama sisteminin sonundaki tapalar açılarak boru şebekesi içerisindeki kimyasal atıkların temizlenmesi sağlanmalıdır.
Seralardaki uygulamada gübre tanklarının deterjanla temizlenmesine, ve temiz su ile durulanmasına damlama sisteminin tapalarının açılarak filtreler ve tüm boruların temizlenmesine özel önem gösterilmelidir.
Ayrıca seralarda B5A uygulaması yapılmadan önce toprak ve kullanım suyu tahlilleri mutlaka yaptırılmalıdır. Topraktaki organik madde miktarı ile sudaki tuzluluk ve kireç oranları B5A kullanımında önemli faktörlerdir. Topraktaki organik madde miktarı 3’ den büyük ise 1000 metre karelik bir seraya 200 gr.B5A 200 litre suya karıştırılarak kökten uygulanır. Serada kullanılacak suda tuzluluğun veya kirecin fazla olması durumunda kullanım suyunun değiştirilmesi gerekebilir.
Çiftçi topraktaki organik madde miktarını artırmak için usulüne uygun olarak yakmış olduğu çiftlik gübresini, sera içerisindeki dikim yapılacak setler üzerine atıp karıştırarak organik madde miktarını yükseltebilir. Bu durumda daha az B5A kullanabilir (Bakınız: Toprak analizine göre B5A kullanım miktarları).Ancak bu şekilde hazırlanan sera toprağında can suyu ile birlikte B5A verilmez;B5A 10 gün sonra yukarıda anlatıldığı şekliye ilk defa verilir.
B5A seradaki ilk uygulamadan sonra Aralık ayı başına kadar 20 günde bir kez yukarıda belirlenen oranlarda verilmelidir. Aralık ayında havalar soğuyacağı için aynı miktardaki B5A aynı usulle 15 günde bir verilmeye başlanır ve bu şekilde Ocak ayında da devam edilir. Şubat ayı çıktıktan sonra yine aynı miktar B5A yine aynı şekilde 20 gün ara ile kökten uygulamaya devam edilir. Aralık ve ocak aylarında havaların çok fazla soğuması (mevsim normallerinin üstü) , gece - gündüz sıcaklık farklarının çok fazla olması, havaların üst üste birkaç gün kapalı (güneşsiz) gitmesi durumunda, seralarda özel bir uygulama yapılmalıdır. Bu özel durum aşağıda ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
B5A hangi şartta olursa olsun 12 gün aradan daha az aralıklarla (periyotlarla) toprağa verilemez.
B5A nın kökten uygulanmasından 10 – 15 gün sonra bitki üzerindeki gelişimler gözlemlenebilmektedir.
Kara kış (Aralık ve Ocak ayları) da ortaya çıkabilecek durumlar ve bu durumda yapılması gereken şeyler:
Aralık ve Ocak aylarında ( Bu aylar Türkiye için belirlenen aylar olup diğer ülkelerde ise kışın en şiddetli iki ayı olarak düşünülmelidir) gündüz ve gece arasındaki sıcaklık farkları çok yüksek olabilir, hava bir kaç gün üst üste bulutlu ( kapalı- güneşsiz ) geçebilir. Bu gibi hallerde otomatik ısıtma sistemine sahip modern seralarda genellikle bir problem görülmez, ancak klasik sobalı ısıtma sistemi kullanılan seralarda sera içi sıcaklıkların yeterince dengelenememesinden dolayı, toprağın çok soğuk olması nedeni ile kökteki bakteriyolojik faaliyetlerin son derecede yavaşlaması, bitkinin yeterince beslenememesine ve buna bağlı olarak çiçek dökülmeleri gözlemlenebilir. Bu durumda bitkinin yeterli besini alabilmesi için bitki belli bir süre yapraktan beslenmelidir. Klasik sobalı seralarda, Aralık - Ocak aylarında ( Bu aylar Türkiye için belirlenen aylar olup diğer ülkelerde kışın en şiddetli iki ayı olarak düşünülmelidir) gece ve gündüz sıcaklık farkının çok yüksek olduğu ve havanın üst üste birkaç gün kapalı gidip güneşin görülmediği günlerde, B5A yapraktan 20 gramı 20 litre suya karıştırılarak (daha önceki kökten B5A uygulamasının üzerinden en az 7 gün geçmişse) 12 gün üst üste her gün yapraktan uygulanmalıdır. Toplamda 12 gün ve Bu uygulama, bitkinin don ve aşırı soğuk etkisinden korunması için kapalı havada günde 20 gram yapraktan B5A uygulaması ile 12 günde 240 gr B5A 1000 metre kare seraya uygulanmış, yani 12 günde bir verilen dozaj 12 güne bölünmüş olur. Havanın tamamen kapalı olduğu böylesi günlerde B5A gündüz saatlerinde de istisnai olarak uygulanabilir. Bu istisnai bir durumdur. Şayet daha önceki kökten B5A uygulamasının üzerinden 7 gün geçmemiş ise B5A yapraktan uygulanmamalı, çiçek dökümünü önlemek için yapraktan Ziraat Mühendisinin tavsiyeleri doğrultusunda iz element, organik gübreler vb. takviyesi yapılmalı,yapraktan iz element,amino asit takviyesi ve organik gübre takviyesi bu karakış dönemi boyunca sürdürülebilir,bitki bu dönemde yapraktan beslenebilir.
b-B5A’nın yapraktan uygulanması:
Yapraktan uygulama yapılacak pülverizatör ( ilaç motoru ) tankı ve hortumu yine deterjanlı su ile (mümkünse arap sabunu kullanınız) ovalayarak sünger veya fırça kullanılarak iyice temizlenmeli ve temiz klorsuz kaynak veya kuyu suyu ile deterjan atığı kalmayacak şekilde durulanmalıdır. Bu temizlik işlemi gerçekleştirildikten sonra 100 gr. B5A 100 litre su içerisine karıştırılıp 10 dakika beklendikten sonra 500 metre karelik alan yapraktan gübrelenir ve aynı işlem bir kez daha yapılarak kalan 500 metre kare alan da gübrelenerek toplamda 200 gr.B5A ile 1000 metre kare alan yapraktan gübrelenmiş olur. Bu işlem mutlaka gece, güneş battıktan 2 - 3 saat sonra (mümkünse gece saat 22.oo de) yapılmalıdır. Yapraktan B5A uygulamasından 3 – 5 gün sonra bitkide değişim gözlemlenebilir.
B5A 1 Kilogram Fiyatı:60 TL (Kargo Hariç)
B5A Yarım Kilogram Fiyatı:30 TL (Kargo Hariç)
B5A Sıvı Organik Gübre siparişi için:
Arif Arslan
Orman Mühendisi
Özar Fidancılık ve Peyzaj
Tel:0536 966 36 09
0506 659 76 96
Adres:Adnan Menderes Mah. Atatürk Cad. Sanayi Kavşağı No:2 Merkez/Osmaniye
29 Temmuz 2009 Çarşamba
Seralarda B5A Kullanımı
Gönderen Özar Fidancılık Ve Peyzaj zaman: 14:16
Etiketler: b5a, b5a nasıl kullanılır, b5a nın domatesteki etkisi, b5a nın maroldaki etkisi, b5a nın seracılıktaki etkisi, b5a nın seradaki etkisi, b5a osmaniye yetkili satıcısı, b5a seralarda kullanımı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder