ŞEFTALİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Türkiye Şeftali üretimi için uygun iklim koşullarına sahip olmasına rağmen dünyada çapında üreticiler arasında söz sahibi ülkeler arasına girememiştir. Ülkemizde yılın beş ayında pazara taze olarak şeftali çıkarmak mümkündür. Ancak genellikle Akdeniz Bölgesi'nde erkenci, Ege ve Marmara Bölgesi'nde ise geçci çeşitler yetiştirilmektedir.Taze olarak tüketildiği gibi meyve suyu konsantresi, pulp olarak ve derin dondurucu ile uzun süre saklamak mümkündür. Ayrıca şeftali reçel, marmelat ve kurutulmuş olarak da tüketilmektedir.
ŞEFTALİ İKLİM OLARAK NE İSTER
Şeftali, değişik iklim şartlarına uyabilen meyveler biridir. Ekvatorun güney ve kuzeyinde 24-25 enlem dereceleri arasında yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ülkemizde sıcak iklim Akdeniz ve Ege Bölgesi, mutedil Marmara Bölgesi ve soğuk iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesinde yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Şeftali, erken çiçek açan meyve türlerinden biridir. Çiçekler açıldıktan sonra meydana gelen ilkbahar geç donlarından çok zarar görürler. Yaz sıcaklığının düşük olduğu bölgelerde meyvelerin olgunlaşması gecikir ve meyve kalitesi düşer.
ŞEFTALİ HANGİ TOPRAK TİPİNDE YETİŞİR
Şeftalinin toprak isteği söz konusu olunca, üzerine aşılı olduğu ağacın isteği göz önüne alınmalıdır. Şeftali, süzek, kumlu tınlı, milli, çakıllı, derin ve çabuk ısınan alüvyal tipi toprakları sever. Toprak pH değeri 6 ila 7 arasında olması idealdir. Kumlu toprakda da yeterli sulama ve iyi gübreleme ile şeftali yetişebilir.
ŞEFTALİ HANGİ GÜBREYİ SEVER
Şeftali ağaçları çabuk büyür ve çok verimlidirler. Çabuk gelişme ve yüksek verim iyi bir beslenmeyi gerektirmektedir. İyi bir gübreleme olmaması durumunda şeftali ağaçlarında gelişme yavaşlar ve durur. Şeftali bahçelerinde iyi bir gübreleme için, Toprağın yapısına göre uygun gübre seçilmesi gereklidir. Bu nedenle mutlaka yaprak ve toprak analizleri yapılmalıdır.
Ahır ve yeşil gübreleme ile beraber ticari gübrelerle gübrelemeye de önem verilmelidir. Ticari gübrelerle gübrelemede ağacın yaşı, bahçe toprağındaki Azot, Fosfor ve Potasyum durumu ve alınan meyve miktarı göz önüne alınmalıdır.
ŞEFTALİ BAHÇESİ NASIL OLMALIDIR
Şeftali fidanları genelde 5X5 ve 5X4 m. aralıklarla dikilebilir. Bir iki özel tür hariç, ayrıca bir tozlayıcıya gerek yoktur. J. H. Hale çeşidi bazı yıllar çiçek tozu kısırlığı gösterdiğinden, bu çeşit ile bahçe kurarken diğer çeşitlerden biri dölleyici olarak dikilmelidir.
ŞEFTALİ ÇEŞİTLERİ
1-Yemelik Çeşitler:
a) Çok erkenci: Springtime, Precocissima, Early Red, Blazing Gold, Merill Gem Free, Cardinal, Dixired, Starking Delicious.
b)Erkenci: Coronet, Redhaven, Washington.
c)Orta: Glohaven, Redglobe, Loring, Madıson, Crest Haven, Blake, J.H.Hale,Jefferson.
d)Geçci: Shipper�s Late Red, Rio Oso Gem, Monreo
2-Sanayiye uygun çeşitler:
Escarolita, Vesuvio, Shasta, Vivian, Andross, Klamt, Sudanella, Carolyn, Halford, Sarı Papa.
3-Nektarinler: Armking, Crimson Gold, Independence, Summer Super Star, Stark Red Gold, Fantasia,Faırlane.
Şeftali ve Nektarin için Daha fazla bilgi ve Şeftali ve Nektarin Fidanı temin etmek için bize ulaşın...
Arif Arslan
Orman Mühendisi
Özar Fidancılık ve Peyzaj
Tel:0536 966 36 09
0506 659 76 96
Adres:Adnan Menderes Mah. Atatürk Cad. Sanayi Kavşağı No:2 Merkez/Osmaniye
31 Temmuz 2009 Cuma
Şeftali Ve Nektarin Yetiştiriciliği Hakkında
Gönderen Özar Fidancılık Ve Peyzaj zaman: 14:14
Etiketler: bursa şeftalisi, çıplak köklü şeftali fidanı, şeftali, şeftali çeşitleri, şeftali çögürü, şeftali fidan fiyatı, şeftali fidanı, şeftali fidanı satılır, tüplü şeftali fidanı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder