Özel Ağaçlandırmada Ceviz Badem ~ Özar Fidancılık Ve Peyzaj:Bodur Meyve Fidanları,Gemlik Ayvalık Edremit Zeytin Fidanları Süs Bitkile
Özar Fidancılık Ve Peyzaj:Bodur Meyve Fidanları,Gemlik Ayvalık Edremit Zeytin Fidanları Süs Bitkile: Özel Ağaçlandırmada Ceviz Badem

5 Eylül 2009 Cumartesi

Özel Ağaçlandırmada Ceviz Badem

Ülkemizi Ceviz ve Badem Ormanlarına Çevirelim

Ülkemiz yaklaşık 780 bin km2 ile önemli bir yüzölçüme sahiptir. Mevcut orman alanı ülkemiz toplam alanının %27 sine tekabül etmektedir. Çevre ve Orman Bakanlığına bağlı Ağaçlandırma alanları ile ilgili yoğun çalışmalar son yıllarda ciddi manada artış göstermiştir. Ülkemiz ormanlarının %99.9 u devletin elindedir. Oysaki gelişmiş ülkelerde bu oran oldukça yüksektir.

Dünya orman varlığının % 24 ü özel ormandır.

Bu oran Avrupa Birliği ülkelerinde % 61 i bulmaktadır (VII. Beş Yıllık Kalkınma Planı). Örneğin, Fransa da ormanların % 74 ü Almanya da % 41.4 ü, İtalya da % 60.3 ü, Portekiz de % 91.3 ü İngiltere de % 59.8 i, ABDde % 71 i özel kişi yada kurumlara aittir.
Türkiye de ise ormanların % 99.9 u Devlete aittir. Özel ormanların genel ormanlık alan içerisindeki payı yaklaşık % 01 dir.

Özel Tarihsel Ağaçlandırmanın Gelişimi
Türkiye de özel ağaçlandırma çalışmalarına 1986 yılında başlanmıştır.
Özel ağaçlandırma çalışmalarına hız vermek amacıyla 1987, 1989, 1994, 1998, 2002, 2003, 2004 ve 2005 yıllarında özel ağaçlandırma mevzuatında değişiklikler yapılmıştır.



Bilindiği üzere Tarımsal yatırımlarda en büyük girdi topraktır. Diğer girdiler ise toprak gideri kadar asla değildir. Dolaysıyla; meyveciliğe yapılacak tarımsal yatırımlarda ücretsiz arazi tahsisi büyük bir fırsattır. Yani Çevre ve Orman Bakanlığının Özel Ağaçlandırma çalışmaları ile ilgili bu politikaları ve yaklaşımları büyük bir fırsattır.Arazi devletten yaklaşımı doğrudur.Düşünülmesi gereken nokta; Araziyi Devlet 49 yıllığına tahsis ettiği gibi yapılacak çalışmalarında büyük kısmını kredilendirmektedir. Ve bu parayı 15 yıl sonra talep etmektedir.



Yapılacak toprak hazırlığından, arazinin etrafına çekilecek çit ve malzemelerine kadar AGM kredilendirmektedir. Ayrıca arazi,nin ÇKS'ye kaydının yapılması koşuluyla dikimi gerçekleştirilecek türlere ait sertifikalı fidanların parasınıda karşılıksız olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı karşılamaktadır.

Arazi tahsisi ücretsiz, ihatadan ripel masrafına kadar ki çalışmalar 15 yıl vade ile kredilendirilmesinin yanısıra arazinin içine dikilecek fidanlar karşılıksız desteklenmektedir. Dolaysıyla az bir masrafla ciddi ölçekte büyük arazilerin üretime kazandırılması sözkonusudur.

AGM tarafından yapılan diğer bir pozitif destek ise mevcut tahsisi yapılan arazide ara ziraatine müsaade edilmesidir.

Yanlız burada dikkat edilmesi gereken en büyük husus tüm hizmet satın alımlarında (İhata çekilmesi, Ripel ile arazinin patlatılması, fidan dikimi, can suyu verilmesi, vb.) mutlaka ama mutlaka sözleşme ile işlerin yapılmasının sağlanması büyük önem arzetmektedir.


Özel Ağaçlandırma hakkında daha fazla bilgi ve Özel Ağaçlandırma Müracatı ve Özel Ağaçlandırma Projesi Yaptırmak için bize ulaşın...

Arif Arslan
Orman Mühendisi

Özar Fidancılık ve Peyzaj

Tel:0536 966 36 09
0506 659 76 96
Adres:Adnan Menderes Mah. Atatürk Cad. Sanayi Kavşağı No:2 Merkez/Osmaniye

0 yorum: